Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Arctostaphylos-uva-ursi

Medvjedka (Arctostaphylos uva ursi)

lat. Arctostaphylos uva ursi

Other names: Uva, medvjeđe grožđe, manzanita, kinnikinnik, rockberry, beargrape.

Stanište:

 

Ova široko rasprostranjena biljka raste na suhim mjestima, proplancima ili rubovima crnogoričnih šuma. Može se naći na dobro osunčanim planinskim područjima diljem Europe, Sjeverne Azije i Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj najraširenija je na Velebitu te na području Gorskog kotara.

 

Opis: :

 

: Medvjedka is any one of a variety of low-profile bushes that grow to the height of around 20 cm. Biljka ima debelu koru i mesnate ovalne listove. Kora je obićno pokrivena sitnim, finim , svilenkastim dlačicama. Cvjetovi su prepoznatljivog zvonastog oblika, ružićaste ili bijele boje.
Plodovi su sitne, sjajne bobice veličine zrna graška. Crvene su boje i kiselo-trpkog okusa.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

Listovi, stabke i cvijet kada je u punom cvatu.

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Medvjedka (medvjeđe grožđe) ime je dobila zbog medvjeda koji se vole sladiti njenim plodovima.
Kao narodni lijek poznata je kao dijuretik, te se koristila od davnina za tretiranje cistitisa i urinalnih tegoba i infekcija. Koristila se diljem Europe kao biljni čajni pripravak za čišćenje urinarnog trakta te u blažim otopinama nakon poroda, kao pripravak za oporavak rodilja. Lišće medvjetke sadrži
Listovi medvjetke u svom sastavu sadrže fenolne spojeve, arbutin i metilarbutin koji djeluju protuupalno i dijuretički na organizam. Neki liječnici preporučaju da se u toku tretmana čajem od medvjetke konzumira striktno prehrana povrćem, jer je klinički dokazano da je biljka djelotvornija ukoliko je organizam i urin alkalan. U narodnoj medicini čaj od medvjedke se također uz drugo bilje davao kod tretiranja reume, bolova u leđima i artritisa.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.
Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se