Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
maslina

Maslina

lat. Olea europaea

Stanište

 

Divlja maslina raste na suhim i kamenitim mjestima priobalnog područja. Potiče iz priobalnih područja istočnog Mediterana, od Sirije i Male Azije, sjevernog Irana do juga Kaspijskog mora. Njeno korištenje u antičkoj Grčkoj je dovelo do širenja biljke i prema zapadnom Sredozemlju. Danas je sastavni dio Mediteranske kuhinje.

 

Opis

 

Maslina razvija stablo, koje je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Listovi su kožnati i ovalni, dok je boja listova na naličju tamno zelene boje, a donja strana lista bjelkastosrebrene boje. Kada je u cvatu, maslina razvija bijele cvijetove u grozdovima, a plod joj je ovalnog oblika tamnozelene do crne boje. Plod je bogat uljem, koji se cijedi korištenjem pritiska kroz razne prese (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, pri prženju i začinjavanju jela, te u medicinske svrhe.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijeli plod i list

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Od davnina, maslina se koristila za podizanje imuniteta, te je jedan od prvih antibiotika jer djeluje na spriječavanja razvoja patoloških virusa. Čajni pripravci lista masline djeluju na poboljšanje rada krvožilnog sistema, te ima benefite na stimuliranje boljeg rada cijelog organizma. Ulje masline zbog svog bogatog sastava od davnina se koristi za tretiranje kože, jer podiže imunitet i elastičnost kože, stvara lužnati ph kože i time sprečava ulazak balkterija u organizam preko kože. Kožu također i blago štiti od sunca, te koži vraća elastičnost.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se