Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
paprena-metvica

Menta

lat. Mentha piperita

Other names: nana, merka, metva

Stanište:

 

Prvotna domovina mente je Daleki Istok, no u 17. stoljeću stiže preko Sjeverne Afrike u Južnu Europu i od tamo u Englesku. Pogodna klima ovih zemalja odgovara menti te se ona brzo rasprostranila po čitavoj Europi. U našim krajevima uspjeva u područjima blizu vode, kao što su rubovi šuma ili blizu rijeka i jezera jer preferira vlažno i bogato humusno tlo.

 

Opis:

 

paprena metvica je kultivirana biljka koja se izuzetno rijetko nađe u prirodi a kad se i nađe to znači da je „pobjegla” od nekud jer ima brze i hitre noge. Nastala je kao križanac klasaste i vodene metvice vjerojatno tokom 17. stoljeća. Uzgaja se na plantažama, a voli bogata humusna tla sa dosta vlage, polusjenovitog položaja, „sa glavom u hladu i nogama u vlazi”. Izrazito je invazivna i „bez pardona”, sa lakoćom i hitro osvaja prostor oko sebe.
(Izvor: http://www.biovrt.com/ljekovito-i-zacinsko-bilje-2/menta-mentha-piperita )

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Menta se još od davnina koristila kao biljka za smirenje živčanog sustava, za tretiranje tegoba izazvanih lošom cirkulacijom, kod umora organizma, nesanica ili tjelesnog umora. U raznim mastima koristila se zbog svojih antibakterijskih svojstava, te kod bolova u zglobovima i misičima.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se