Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
lavandula

Lavanda

lat. Lavandula

Other names: lavandula, ženski dešpik

Stanište:

 

Domovina lavande su sunčani obronci oko Sredozemnog mora, a uzgaja se i u vrtovima sjevernih područja. Što se biljka kultivira sjevernije, to više gubi svoj karakterističan miris i bude sterilna. Kultura lavande nije osjetljiva na zemljište te uspijeva i na kamenitom i siromašnom zemljištu, ali zato voli sunčane i zaklonjene položaje. Iz uzgoja često izađe u slobodnu prirodu, gdje dalje raste kao poludivlja biljka.

 

Opis

 

to je niski višegodišnji grm, visine 50 do 80 cm, s mnogo uspravnih izdanaka, gusto prekrivenih duguljastim i uskim sivo-zelenim listovima. Modri cvjetovi nalaze se na vrhu ogranaka skupljeni u cvatove koji nalikuju klasu.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

Cvijet

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Lavandi se pripisuje djelovanje na umirenje grčeva, kao i lagano podražujuće i osvježavajuće djelovanje. Ons se primjenjuje kod nadutosti, migrene, nesvjestice, vrtoglavice i nesanice u obliku čajnih pripravaka, tinktura ili ulja. U kozmetičke svrhe se koristi za dezinfekciju i smirenje upaljene kože, kod opeklina, uboda kukaca, osjetljive kože i crvenila. Kontrolira i povoljno djeluje na proizvodnju sebuma kože te na njeno zdravlje i imunitet.
 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se