Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium

Oman

lat. Inula helenium

Other names: kravski koren, lepuh, omanika

Opis:

 

Oman je trajna biljka, visoka često i preko 2 m s dugim mesnatim glavnim korijenom gomoljasto odebljalim te sporednim vlaknastim korijenjem. Čitavo korijenje je na vanjskoj strani smeđe, a iznutra bijele boje. Korijenje ima slab miris i gorak okus no u osušenom stanju, okus je blaži, a miris od osušenog korijenja nalik je mirisu ljubice. Listovi su s gornje strane obrasli kratkim dlačicama, s donje su strane sivo pustenasti i po rubu tupo nazubljeni. Listovi na stabljici su sjedeći, srcolikog, a katkada i jajastog oblika. Cvjetovi su skupljeni u cvjetnim glavicama žute boje.

 

Stanište:

 

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

korijen

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

U narodnoj medicini koristio se za čišćenje organizma, čišćenje od suvišne sluzi u dišnim, probavnim ili reproduktivnim organima. Primjenu ima i u tretmanima protiv slabokrvnosti. Preporučuje se kao jedna od biljaka koje pospješuju zdravlje ženskih reproduktivnih organa koje čisti i čiji rad pospješuje.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se