Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Kamilica

Kamilica

lat. Anthemis tinctoria

Other names: Poznata kao: lepa kata, ljutić, carev cvijet

Stanište:

 

Kamilica je rasprostranjena u skoro cijeloj Europi i Aziji. Raste na mjestima izloženim suncu.

 

Opis:

 

Kamilica, jednogodišnja je biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su naizmjenični, 2-3 puta perasto razdijeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama. Imaju ispupčenu i šuplju cvjetnu ložu, a sastavljene su od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Plodovi su sitne duguljaste svijetlo-smeđe roške sa 3 rebra, bez kunadre. Biljka cvate od kraja travnja do rujna.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cvijet

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

U narodnoj medicini kamilica se koristila
kao probavni stimulans, blagi analgetik, kod opuštanja organizma i protiv menstrualnih bolova. Čaj od kamilice osim za probavne smetnje, koristi se i kao oblog jer povoljno djeluje na sve upale kože i sluznice.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se