Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
oputina

Oputina

lat. Polygonum

Stanište:

 

Oputina je jedna od rijetkih biljaka koja se susreće na svim kontinentima. Nalazi se kao korov na putevima, dvorištima, oranicama, vrtovima, na ledinama i na zapuštenim mjestima i mršavim tlima.

 

Opis:

 

to je niska i prilegla, dosta neugledna jednogodišnja biljka, vrlo česta u prirodi kao dosadan korov. Puzava stabljika prošarana je crvenkasto-smeđim zadebljanjima, razgranjena je i do vrha puna malih, eliptičnim listovima koji su po rubu hrapavi. U pazušcima listova nalaze se neugledni cvjetovi bijele ili blijedoružičaste boje.

Djelovi biljke koji se koriste

 

cijela biljka

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Oputina se u narodnoj medicini koristila za čišćenje organizma od nametnika i glista, za detoks te kod tegoba izazvanih neregularnom stolicom ili proljevom. Preporučuje se kod menstrualnih tegoba, grčeva i nadutosti. Također kombinirala se s drugim biljem u recepturama za plućne tegobe.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se