Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
suncokret

Suncokret

lat. Helianthus annuus

Other names: Heliantus, suncogled, sunčanica

Stanište:

 

Suncokret je jednogodišnja biljka koja može doseći visinu i do četiri metra. Potječe s jugozapada sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevenoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti. U Europu stiže u 16 stoljeću, a kod nas se uzgaja najviše u Slavoniji.

 

Opis:

 

Stabljika izrasta iz korijena kao razgranata ili jednostavna, svijetlozelena, ispunjena prozirnom srčikom. Suncokret cvate od lipnja do rujna, a veliki glavičasti cvatovi razvijaju se pojedinačno na vrhovima stabljike i ogranaka. Središte glavice čine sitni žutosmeđi ili crvenosmeđi cjevasti cvjetovi, a okružuju ih žute jezičaste latice, duge i do 10 cm.

 

Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi. Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima, balastnim tvarima.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

sjemenke i cvijet.

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Ulje suncokreta izninmno je hranjivo te se koristilo za tretiranje kožnih tegoba zbog svojih smirujućih svojstava.

 

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se