Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium

Lopuh

lat. Petasites officinalis, or by the recent botanical nomenclature Petasites hybridus

Other names: Poznata kao: Lapuh, repuh

Stanište:

 

Rasprostranjen je u cijeloj Europi, raste u velikim i gustim skupinama, najčešće na umjereno toplim i vlažnim tlima bogatim dušikom. U Hrvatskoj može se naći kako raste uz rijeke i potoke, na vlažnim livadama i u vlažnim šumama.

 

Opis:

 

Lopuh se odlikuje velikim zeljastim listovima i stabljikama prekrivenim sitnim, mekim vlaknima i manjim listićima crvenkaste boje. Cvijetovi su cilindričnog oblika, prljavo ružićaste boje.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

Listovi i korjen.

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Sadrži petazitin i flavonoide. Zbog ovih spojeva i mnogih drugih svoju široku primjenu u narodnoj medicini kod upala, kašlja, prehlada, alergija. Također preporučuje se kod menstrualnih tegoba, povoljno djeluje na grčeve,žučne kamence i želučanih grčeva. U vanjskoj primjeni, narodna medicina preporučuje se kod uganuća i iščašenja, gangrena i rana.

 

Oprez:

 

: Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se