Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
lan

Lan

lat. Linum usitatissimum

Stanište:

 

Lan je jedna od najzanimljivijih i najstarijih kulturnih biljaka. Pradomovina lana nije poznata, no mogao bi vjerojatno potjecati iz Orijenta. U 14. stoljeću pr. n. e. bilo je već prošireno kultiviranje lana u Egiptu, a pri iskopavanju sojenica iz kamenog doba nađeno je sjeme lana i tkanje od lana, a u Bibliji se loša žetva lana ubraja u jednu od sedam nesreća koje su se nadvile nad Egipat. Sjeme lana bilo je u Europi najstariji izvor masti, a vjerojatno i najstarija ljekovita biljka. Kod nas se lan mnogo više uzgajao u prošlosti, no danas pa je smanjen uzgoja zbog smanjene smanjena upotreba lanenog vlakna u domaćoj radinosti. Lan nema naročitih zahtjeva na kvalitet zemljišta, no njegov je uzgoj ipak dosta osjetljiv, jer je osjetljiv na vlagu.

 

Opis:

 

Lan je jednogodišnja biljka s uspravnom glatkom stabljikom, visine 50 do 70 cm i s naizmjenično gusto smještenim uskim i lancetastim listovima. Cvjetovi su plavi, ponekad bijeli s prašnicima i tučkom modrim kao nebo. Plod je 6 do 8 mm dug, okrugli tobolac sa 8 do 10 sjemenki. Sjeme je glatko, spljošteno, duguljasto, sjajno i svijetlosmeđe boje, a uronjeno u vodu obavija se sluzavim slojem. Sjeme je bez mirisa i sluzava je okusa.

 

Djelovi biljke koji se koriste

 

sjemenke

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Lan se od davnina koristio kod tegoba izazvanih žuči te za njen bolji rad.Čaj od praha sjemenki lana ili namočene lanene sjemenke koriste se kod zatvora, poboljšavaju rad crijeva i bolju probavu. Često se koristi u detoks kurama i dijetama zbog svog povoljnog djelovanja na organizam. Također zbog svojih svojstava povoljno djeluje na rad srca i krvožilnog sustava.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.
 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se