Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Komorač

Komorač

lat. Foeniculum vulgare

Other names: anason, morač, slatki kopar, mirođija

Stanište:

 

komoračeva domovina je Južna Europa pa se kod nas, u Hrvatskoj uspješno uzgaja. Komorač traži duboko orano zemljište, čisto od korova, s dosta hranjiva, a razmnožava se ili direktno sjetvom sjemena ili uzgojem rasada. Budući da se širi i pomoću ptica, komorač dolazi tu i tamo u divljem stanju u slobodnoj prirodi.

 

Opis:

 

dvogodišnja biljka koja naraste 1 do 2m. Glatke je, okrugle, plavkaste, sitno prugaste i razgranjene stabljike. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdijeljeni, a listići igličasti i tanki kao konac. Na vrhovima stabljike razvijaju se sitni žućkasti cvjetovi složeni u veliki sastavljeni štitac. Plodovi su duguljasti, rebrasti i nešto spljošteni.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

U narodnoj medicini komorač se koristio za pobljšanje rada bubrega i mjehura, za izlučivanje kamenaca te poboljšan rad crijeva i reproduktivnih organa. Smanjuje nadutost i grčeve u probavnom traktu. U kozmetici za vanjsku primjenu koristi se kod tretmana nečiste kože, za poboljšanje cirkulacije i lučenja sebuma.

 

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se