Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
krkavina

Krkavina

lat. Rhamnus frangula

Other names: Poznata kao: smrdljika, pasje grožđe, pasja lijeska, žeslika ili obična krkavina

Opis:

 

Krkavina, srednje je velik grm s ispruženim šibljem, može narasti 3 do 6 metara. Na glatkim smeđe – bijele granama naizmjence izlaze listovi na dugim peteljkama, jajoliki i nenazubljeni. Cvjetovi su mali, bjelkasto zeleni. Plodovi su okrugli, promjera oko 7 mm, počinju kao zelene bobice koje postupno prelaze u crvenu, te sazriju u crne bobice. Kora je glatka i tamnije boje.

 

Stanište:

 

Obična krkavina je prilično česta biljka u Hrvatskoj. U prirodi se često nalazi uz crnu johu. Raste prvenstveno na močvarnim tlima, u svijetlim i poplavnim šumama te živicama uz riječne obale. Otporna je na sve vrste gljivica i jaki mraz.

 

The medicinal part of the plant:

 

To create a herbal drug we use the bark which peels off in the spring when the juices start dripping from the plant. The bark is dried in the sun or in the shade. The ultimate efficiency of the bark is reached after a recovery time of at least one year.

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Uporaba kore od krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, ne pojačava izlučivanje crijevne sluzi te ne izaziva proširenje krvnih žila u debelom crijevu. Zbog toga joj se daje prednost nad drugim sličnim ljekovitim biljem. U narodnoj medicini koristi se za tretiranje tegoba jetre, žučnih tegoba i kamenaca, za balansiranje metabolizma, te kod zatvora, nadutosti pritiska i bolova u crijevima. Preporučuje se i kod kura čišćenja organizma.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se