Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Kičica prava

Kičica

lat. Centaurium erythraea

Other names: bor cvitaš, ger, gorka kitica,gorčica, gorko zelje, griževnjak, grozničava trava, grozničavka, jezernica

Stanište:

 

kičica rado uspijeva na šumskim livadama i šumskim čistinama te voli vapnenasto, ilovasto i toplo tlo, ali se prilagođuje i drugim uvjetima staništa, a uspijeva čak i na močvarnom tlu.

 

Opis:

Jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, četvorouglaste i razgranjene stabljike i visine 20 do 50 cm. Prizemni listovi su obično smješteni u rozeti, a listovi na stabljici su naspramni i sjedeći, jajolikog do duguljastog oblika. Cvjetovi su složeni u paštitac, ljevkastog su oblika i ružičasto-crvene boje. Prašnici se nakon cvatnje karakteristično savijaju u spiralu. Cvjetovi se otvaraju po toplom vremenu tek kod najmanje 20° C.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

Čitava biljka

 

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

Kičica se u narodnoj medicini smatrala kao idealna biljka za boletan želudac. Djeluje na sprečavanje vrenja i pobuđuje rad želučanih, crijevnih i pljuvačnih žlijezda. Otklanja jako vrenje i žgaravicu, jača slabog ili trom rad želuca, te pospješuje rad želučanih žlijezdi, naročito kod nedovoljnog izlučivanja solne kiseline, potiće temeljitu promjenu cjelokupnog rada želuca i crijeva. Koristi se u pripravcima za detoks organizma i čišćenje krvi i jetre, povoljno djeluje na umor i slabokrvnost.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se