Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
sage

Kadulja

lat. Salvia Officinalis

Other names: slavulja, žalfija

Stanište:

 

Kadulja raste na kršu našeg čitavog obalnog područja, a zalazi duboko i u unutrašnjost krša. Od biljaka koje rastu na kršu, kadulja je vrlo važan stanovnik, jer je vrlo otporna na dugotrajne suše koje vladaju na tom području, a svojim korijenom sprečava eroziju ionako siromašnog i plitkog zemljišta krškog područja. Prema tome, kadulja se prilikom branja ne smije čupati s korijenom, jer se na taj način ogoljuje krš pa je treba čuvati i racionalno sabirati jer kadulja stvara osnove za pošumljavanje. U sjevernim područjima kadulja se može uzgajati i u vrtu, no osjetljiva je na niske temperature i mraz.

 

Opis:

 

Kadulja je višegodišnja i medonosna, polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm jakog korijena. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a cvjetovi tamnoljubičaste boje. Kadulja je samonikla biljka, ali se i uzgaja zbog traženog i cjenjenog eteričnog ulja.

 

Djelovi biljke koji se koriste: list

 

 

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

Neka od najvažnijih djelovanja kadulje su snažno protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, snažan antioksidans te jedan od najboljih čistača i stimulatora limfe, jača cirkulaciju te djeluje kao ekspektorans, odličan je hormonalni regulator, lipolitičko, adstringentno i spazmolitičko djelovanje, a posjeduje i dobre analgetičke učinke. Iz tog razloga svoju široku primjenu ima u lječenju prehlada, virusnih oboljenja, tegoba dišnih puteva.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se