Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
stolisnik

Gospina trava

lat. Hypericum perforatum

Other names: Gospin cvijet, kantarion

Stanište:

 

Gospina trava vrlo je raširena biljka koja raste na sunčanim livadama i tratinama, na pustim i neobrađenim zemljištima, na rubovima šuma u šikarama i drugdje.

 

Opis:

 

Gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka s razgranatim korijenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjetovi su žute boje, smješteni u cvatove na vrhu stabljike. Trljaju li se cvjetovi među prstima, iz njih istječe krvavo-crveni sok koji dolazi od crvene smole. Plod je mnogosjemeni dugi tobolac. Krvavo-crveni sok iz cvjetova dao je od davnine povoda za čitav niz praznovjernih priča i tajanstvenih primjena.Cvjeta od svibnja do rujna.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

čitava biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Gospina trava se od davnina koristila za smirivanje bolova, te je bila poznata kao prirodni antidepresiv. Njena svojstva imaju također široku primjenu u tretiranju svih kožnih tegoba, kao što su akne, prištići, ožiljci, opekline, porezotine, osip i crvenilo. Koristila se i za tretiranje ženskih tegoba, te za poticanje zdravijeg rada i imuniteta ženskih reproduktivnih organa.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se