Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
neven

Neven

lat. Calendula officinalis

Other names: Ljekoviti neven, kalendula, zimorod

Stanište:

 

Iako mu je prvobitna domovina južna Europa, neven se sasvim udomaćio i u drugim predjelima, ali uspijeva samo kao kultivirana biljka. Neven se već od 12. stoljeća uzgaja kao ukrasna i ljekovita biljka i često se susreće u vrtovima.

 

Opis

 

Neven je jednogodišnja, razgranjena biljka sa stabljikom visokom do 60 cm, a čitava biljkana sebi ima pustenaste dlačice . Listovi su također dlakavi i duguljastog oblika. Cvjetna glavica je narančasto-žute boje i promjera do 4 cm. Smatra se da je biljka predskazivač vremena, jer ako cvjetne glavice ostanu zatvorene poslije 7 sati ujutro, taj dan sigurno pada kiša!

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 
cvijet

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Neven se od davnina koristi za čiščenje organizma i kože.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se