Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Bazga

Bazga

lat. Sambucus Nigra

Other names: apta, baz, baza, bazgovina, bezeg, bozgovina, crna bazga

Opis:

 

Bazga raste kao grm ili kao drvo, visoko 3 do 10 m. Kora je na donjem dijelu stabla svijetlosmeđa, a prema gore sivo-bijela, pomalo izbrazdana i bradavičasto-točkasta. Postrane grane najčešće tjeraju već blizu zemlje. Drvo okružuje srž koja je plutasta, bijela i vrlo lagana. Listovi stoje nasuprotno, nepravilno su perasti s jajolikim, dugo zašiljenim, tamnozelenim i po rubu pilasto nazubljenim listićima. Cvjetovi su bijeli do žućkasto-bijeli i sastavljeni u plosnati paštitac. Iz cvjetova se razvijaju isprva zelene, a potom smeđe-crvene i, konačho, sjajnocrne, male i sočne bobe.

 

 

Stanište:

 

bazga raste rado na sunčanim šumskim krčevinama, na rubovima šuma ili u jako svijetlim šumama. Susreće se u blizini naselja, a i na zapuštenim mjestima.

 

PDjelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Bazga se u narodnoj medicini koristila za tretiranje tegoba bubrega, za izlučivanje tekućina u tijelu , te kod reume. Također zbog svojih smirujućih svojstava koristi se i za tretiranje tegoba dišnjih puteva, kašlja, upale pluća, bronhitisa, hripavca, itd. Bogata je vitaminima iz skupine A i B, te ima visok udio vitamina c

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se