Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
turica

Turica

lat. Agrimonia Eupatoria

Other names: petrovac, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, ovčji čičak, mala torica

Stanište:

 

Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove puteva i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine.

 

Opis:

 

Iz trajnog podanka izraste uspravna dlakava stabljika koja je gotovo okrugla. Listovi su perasti, a listići jajolikog do duguljasto lancetastog oblika. Listovi su na donjoj strani, gusto i grubo dlakavi do pustenasto sivi i na rubu često zavinuti. Grozdasti cvat ima oblik šibe, čaška je grubo dlakava, cvjetovi su mali i žute boje, a mali plodovi imaju kukaste čekinje zbog čega se i turica često zove mali čičak

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Koristi se za tretiranje i brže zarastanje rana.Ima antibakterijska svojstva. Zbog toga djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Ubraja u najbolje ljekovite biljke za bubrege, jetru i slezenu. Koristi se kod tegoba žučnih kamenaca, žutice i naklonosti k taloženju mokraćne kiseline u tijelu. Ta ljekovita svojstva turice pripisuju se se na djelotvorne tvarima u biljci taninu, kremičnu kiselinu i na jednu još ne pobliže poznatu gorku tvar te eterično ulje.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se