Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
vrba-bijela

Bijela vrba

lat. Salix alba

Other names: iva, mačkovac

Stanište:

 

Vrbe se rado pojavljuju na vlažnim staništima: na rubovima jezera, ribnjaka i bara, uzduž potoka i rijeka, ali rastu i uz rubove šuma, na šumskim sječinama, a rado se sade i po međama pašnjaka i livada.

 

Opis:

 

vrbe u cvatu su simbol nadolazećeg proljeća i ponovnog buđenja prirode. Cvjetovi, nazvani “mace” pojavljuju se prije listanja, a s obzirom da je vrba dvodomna biljka, to svaki grm ili drvo nosi uvijek samo cvjetove jednog spola i to veće, prašničke ili muške cvjetove jajolikog oblika, koji se već izdaleka raspoznaju po žutim prašnicima, i valjkaste i vitke, većinom sivo-zelene ženske cvjetove. Listovi bijele vrbe su na kratkoj peteljci, lancetasti, dugi i šiljasti, sitno nazubljeni i na objema stranama proviđeni srebrno-sivim dlakama.

 

Djelovi biljke koji se koriste: /h3>
 

kora

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Vrba je poznata kao pripravak koji se koristi kod tegoba bubrega i mokračnih puteva. Također koristi se za znižavanje temperature, kod groznice i smanjivanja upala u tijelu. Također izvrsna je u detoks kurama jer potiče izbacivanje toksina iz tijela.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se