Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
stolisnik

Stolisnik

lat. Achillea millefolium

Other names: kunic, kunji rep , hajdučka trava

Stanište:

 

Stolisnik je raširenih po klimatski umjerenim krajevima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Obuhvača kako ljekovite tako i ukrasne i ponekad korovske biljke. Rod je dobio ime po grčkom junaku Ahileju koji je njome liječio svoje rane, pa je stolisnik dobio ime i ranjenik. Stolisnik je vrlo rasprostranjena biljka. Raste uz ceste i putove, na livadama i poljima sve do 1700 metara nadmorske visine.

 

Opis:

 

Stolisnik može narasti od 8 do 150 centimetara, listovi su prizemni (bazalni), i često odumru prije cvjetanja. Podzemni korjenski sustav je odebljao, nitast je ili vretenast. Stabljika je jedna ili više njih, prema gore razgranata. Cvjetovi su dvospolni, sitni, bijele, žute ili roza boje sa pet prašnika, tvore specifični glavičasti cvat.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cvijet

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Smiruje nervozu želuca i crijeva i stimulira njihov rad. Povoljno djeluje na rad žučnog mjehura, jetre i slezene. Posebno je cijenjen u narodnoj medicini kao sredstvo za zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja. Pročišćava krv i pomaže kod kašlja i prehlade. Vrlo je ljekovit kao sredstvo za spriječavanje grčevitih bolova u donjem dijelu trubuha kod žena. Također, danas ga se može pronaći u kremama za njegu kože, zbog njegovih umirujućih svojstava.
 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se