Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
gentiana-acaulis

Srčanik

lat. Gentiana acaulis

Other names: Trava od srca, gorčica, kostunik, lincura

Stanište:

 

Srčanik je tipična planinska biljka te raste često u velikom mnoštvu na vapnenačkom gorju, na pustim mjestima među grmljem te na planinskim pašnjacima i livadama. Raste i na škriljastim i granitnim zemljištima. Zbog neracionalnog sabiranja biljka je sve rjeđa na našim ranije bogatim nalazištima. Zbog toga je pod zaštitom i njezino je sakupljanje je zasada zabranjeno. Mnogobrojni su pokusi pokazali da isto tako punovrijedan srčanik uspijeva i na vrtnoj zemlji i da sadrži iste ljekovite i djelotvorne tvari kao i srčanik koji divlje raste u planinama, pa se prema tome može preporučiti uzgoj srčanika.

 

Opis

 

Srčanik, trajna je, zeljasta biljka koja postiže visinu od 50 do 120 cm, s korijenom koji može biti star i do 50 god., a vrlo je dug, debeo i razgranjen, izvana smeđe do tamnosmeđe, a iznutra žute boje.
Stabljika je okrugla, iznutra šuplja, a u gornjem dijelu žljebasta. Cvjetovi su poredani u pršljenove, a nastaju u nakupinama i pazušcima listova na gornjem dijelu stabljike. Cvjetovi su svjetlo-žute boje, gotovo do čaške peterodijelni i rašireni.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

Korijen

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Srčanik je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, a svoje ime – gencijana, dobio je prema ilirskom kralju Genianu, koji ga je preporučivao i koristio, u ono doba za lječenje kuge. Narodna medicina srčanik koristi za tretiranje želučanih tegoba, ali ponajviše za tretiranje tegoba krvožilnog sustava. Srčanik poboljšava krvnu sliku, otklanja slabokrvnost i umor, povoljno djeluje na proizvodnju bijelih i crvenih krvnih zrnaca. Pospješuje rad jetre i jedna je od biljaka koja se koristi za čišćenje jetre.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.
 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se