Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
preslica

Preslica

lat. Equisetum

Other names: konjski rep, konjogriz , poljski cinkrot

Stanište:

 

Preslica je rasprostranjena gotovo po čitavoj sjevernoj polukugli Zemlje i to po oranicama, poljima, na nagibima, uz putove i po željezničkim nasipima. Ona je karakteristična biljka za izrazito kisela tla. Preslica vrlo dobro uspijeva na neprevlažnim ali svježem, glinastom tlu.

 

Opis:

 

preslica je običan i rasprostranjen korov, a spada u rod papratnjača. Crna i poput vrpce trajna podzemna stabljika rasprostranjuje se u širinu i dubinu, vrlo je otporna, radi čega se preslica kao korov vrlo teško iskorjenjuje. Rano u proljeće preslica istjera iz zemlje najprije nerazgranjenu plodnu stabljiku svijetlosmeđe boje, koja na vrhu nosi klas sa sporama. Te se plodne stabljike ne sakupljaju. Iza ovih pojavljuju se neplodne stabljike, zelene boje, visoke oko 30 cm, čiji se listići granaju u pršljenima, a pršljeni su prema vrhu sve manji, te svojim oblikom podsjećaju na jelu i omoriku.
 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

U narodnoj medicini, preslica se preporučivala kod tretiranja plučnih tegoba, kao što je kašalj, bronhitis ili oslabljen rad pluća. Također koristila se za tretiranje tegoba s mjehurom, čišćenja kamenaca i pijeska, kod nočnog mokrenja i opčenitog čišćenja urinarnog trakta.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se