Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
piskavica

Piskavica

lat. Trigonella foenum-graecum

Other names: Božja travica, jarčev rog, prosenica

Stanište:

 

piskavica potječe iz Indije, odakle se rasprostranila u zemlje Sredozemlja gdje se zbog svojih svojstava uzgaja. Iz uzgoja se, kao „bjegunac“ često susreće i u slobodnoj prirodi u poludivljem stanju. Uzgaja se kao ljekovita i krmiva biljka.

 

Opis:

 

piskavica je jednogodišnja biljka, a iz stupastog joj korijena, koji raste duboko u zemlju, izraste 30 do 60 cm visoka stabljika koja je okrugla i malo razgranjena. Listovi su trodijelni, a lisna je peteljka proviđena dlakama i prema gore odebljala. Pojedinačni cvjetovi su žuti ili žućkasto-bijeli, bez peteljke i smješteni u dnu lista.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

sjeme

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Piskavica se koristi od davnina, bilo u obliku obloga ili čaja od sjemenki biljke. Bila je omiljena biljka kineskih careva a preporučala se za niz tegoba što kožnih , do tretmana za sprečavanja upala, gihta, probavnih smetnji i smetnji u dišnim putevima. Piskavica čisti organizam , ima jaka antibakterijska i protuupalna svojstva. Također otklanja slabost i mršavost, te kod hemeroida ili zatvora.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se