Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Gavez

Gavez

lat. Symphytum officinale

Other names: crni gavez, kilnjak, konjski rep, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik.

Stanište:

 

Gavez raste po čitavoj Srednjoj Europi. Nalazi se na vlažnim mjestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Samonikla je biljka, te se nemože uzgojiti, iz tog razloga bere se u prirodi. Za lijek se sakupljaju listovi i korijen. Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.

 

Opis:

 

Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku, visine 20-100cm. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je i razgranat, vretenast i sočan. Izvana je tamno smeđe do crnkaste boje, a iznutra bijele do svijetlo žute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani i grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tijekom ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona a boja im je prljavobijela do ružičaste ili ljubičaste.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

korijen i list

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Gavez sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, no najvažniji njegov sastojak je alantoin.Alantoin je aktivna prirodna tvar sa snažnim keratoličkim djelovanjem koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Iz tog razloga gavez se koristi za tretiranje lomova kostiju, uganuća, isčašenja, te kod zarastanja vezivnih tkiva i rana. U obliku masti koristi se za tretiranje bolova u leđima (kao gel ili mast) , psorijaze, čireva, proširenih vena
deformacije palca, reume i artritisa.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se