Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
Breza

Breza

lat. Betula

Other names: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika i druga.

Opis:

 

Breza je visoko drvo , može doseći i visinu do 28 metara. Ima specifičnu koru koja se može ljuštiti kao papir. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiIjeni i dvostruko pilasti. Cvijetne rese dugačke su 3 do 4 cm, a razvijaju se zajedno s lišćem. Oprašuje ih vjetar. Cvatu potkraj travnja i u svibnju.

 

Flowering time:

 

End of April and in May.

 

Stanište:

 

: Brezu možemo pronači u svim djelovima Europe i Azije. Raste na svijetlim mjestima evropskih šuma i parkova, na vlažnom i močvarnom tlu ravnica i planinskih brežuljaka, pojedinačno i u skupinama (brezici), te kao ukras u perivojima i vrtovima.

 

The medicinal part of the plant:

 

The healing extractions are collected from juice, tassels, leaves and the bark. The juice is extracted in late February or early March, and the leaves are harvested during the growing season. The bark is collected in spring and autumn.

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

U brezi ima kalcija, natrija i fosfora, posebno u pupovima ima eteričnog ulja ugodna mirisa,lišće sadrži katehinski tanin, flavonske spojeve, gorkih tvari, smolu, šećera, saponin, vitamin C i mnoge druge spojeve. U kori ima fenolnog heterozida glikozida, kriloze i metilnog salicilata. Zbog ovih spojeva koje breza sadrži, u narodnoj medicini koristila se za tretiranje tegoba jetre, za pospješivanje mokrenja i kod tegoba urinarnog trakta. Također široku primjenu ima i u tretiranju bubrežnih kamenaca. Potiče znojenje pa je odlična kod snižavanja temperature ili detoks tretmana.
Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka. Preporučuje se kod tretiranja gripe, prehlade i kroničnih upala sinusa. Ublažava glavobolje i jača imuni sustav.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se