Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium

Borovica

lat. Juniperus

Other names: borovac, borovica, borovnica, brin, brina, smrekinja, fenja, kleka, smreka

Opis:

 

obzirom na rast, oblik i veličinu, oblik iglica, borovica je vrlo promjenljiva biljka. Ovisno o staništu, javlja se kao patuljasti grm, jedva 0,5 m visine, kao grm do 4 m ili kao drvo do 7 m visine. Listovi su igličasti, u početku svijetlozelene boje, kasnije potamne, a po sredini gornje strane lista pokazuje se plavkasto-bijela crta. Gornji dio tog malog češera je mesnat i pretvara se u okruglu bobu koja je u 1 godini zelena i jajasta oblika, a u drugoj godini dozori u tamnocrno-smeđu okruglu bobu s plavim maškom. Moguć je i trogodišnji razvitak od cvjetanja do sazrijevanja boba.

 

Stanište:

 

borovica nema naročitih zahtjeva na tlo, a dolazi često u velikom mnoštvu na kamenitoj i kraškoj podlozi od primorskog područja do planinskih i brdskih područja. Iz tog razloga često se može naći kako raste uzduž Jadranske obale.

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Borovica ima mnoga povoljna svojstva za ljudski organizam. Široku primjenu ima u tretiranju tegoba sa crijevima, upale želuca. Također koristi se i za tretiranje tegoba izazvanih E coli bakterijom, katara mjehura i taloženja mokračne
 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se