Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
sikavica

Sikavica

lat. Silybum marianum

Other names: zmijina trava, gospin trn

Stanište:

 

Uglavnom je udomaćena u zemljama Sredozemlja pa i kod nas dolazi u južnim krajevima s toplijom klimom. Uspijeva u mnoštvu na toplim, suhim i kamenitim položajima, susreće se često na željezničkim nasipima, a ne zaobilazi ni oranice.

 

Opis:

 

razgranjena, smeđa sjajna stabljika, bogato je obrasla listovima. Listovi su proviđeni žutim bodljikama i bjelkasto su maljasti. Nešto povijena velika cvjetna glavica ima purpurno-crvene cvjetove. Često ju zamijene za čičak, no to su dvije različite biljke.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

sjemenke

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Sjeme sikavice navodi se u starim zapisima kao izvrstan prirodni lijek kod bolesti žuči i jetre, osobito kod oteklih jetara, upale jetre (hepatitis), kod bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca.
U čajnim mješavinama pospješuje rad i zdravlje probavnog trakta, u detoks kurama se koristi za čiščenje jetre zbog spoja silimarin koji sadrži.

 
Oprez:

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se