Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više
herbarium
rosopas

Rosopas

lat. Chelidonium majus.

Other names: rusa, rusa trava, rosopas obični, lastavičja trava, trava od žutice, zmijino mlijeko, Marijina biljka, Božji dar

Stanište:

 

Greater celandine can be found growing wild in almost all European countries, West Asia, North Africa and North America. The plant prefers dry sunny areas and is often found next to buildings, or thickets.

 

Plant Description:

 

Rosopas je samonikla biljka koja je po Europi skoro svugdje rasprostranjena. Raste u umjerenim klimama. Nekad je karakterizirana kao korov, a možemo ju naći uz vrtne puteve i ceste,
uz ograde i zidove,u dvorištima i šumama,na livadama.Osim u Europi, rosopas je rasprostranjen i u Aziji gdje je poznat kao drevni tradicionalni biljni lijek.

 

Djelovi biljke koji se koriste:

 

cijela biljka

 

Ljekovito djelovanje i uporaba u narodnoj medicini:

 

Rosopas ima široku primjenu u narodnoj medicini diljem Europe i Azije. Koristi se za tretiranje tegoba želuca, jetre, crijeva i kod hemeroida. Također primjenjuje se kod tegoba bubrega ili mjehura, a učinkovit je kod lječenja infekcija i prehlada mjehura. Koristi se i u preparatima za ublažavanje nesanice i anksioznosti. U vanjskoj primjeni preporučuje se za tretiranje bradavica. Eliminira toksine iz organizma u obliku čajnih pripravaka.

 

Oprez:

 

Biljke, iako prirodne mogu reagirati s nekim ljekovima, te vas molimo da se posavjetujete sa svojim lječnikom o njihovom korištenju.

 

Ove informacije namjenjene su u obrazovne svrhe i ne odnose se na AZENA proizvode.

 

 

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg koristničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na slažem se prihvaćate naša pravila privatnosti

Slažem se Ne slažem se