Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznajte više

SVIBANJ – MJESEC SVIJESTI O MENTALNOM ZDRAVLJU

23rd May 2022

azena

"Jedan segment zdravlja je i dalje rijetko prisutan u našim razgovorima, njega se ne spominje često na druženjima i obiteljskim okupljanjima. To je mentalno zdravlje." - više o ovoj temi piše naša draga Vjera Tomaš

Posljednjih desetak godina sve više shvaćamo koliko je važno brinuti o svojem zdravlju. Jasno nam je da je prevencija jako bitna te pratimo nove trendove u zdravoj prehrani, okrećemo se prirodnoj kozmetici, koristimo ekološka sredstva za čišćenje, rekreiramo se i radimo mnoge druge stvari koje možemo opisati kao „zdrav život“.
Ali, jedan segment zdravlja je i dalje rijetko prisutan u našim razgovorima, njega se ne spominje često na druženjima i obiteljskim okupljanjima. To je mentalno zdravlje. Iako i na ovom području postoje napreci, još uvijek mentalno zdravlje ima nezaslužen teret nečeg sramotnog i njegovo spominjanje kod mnogih izaziva nelagodu.

 

 

 

Mentalno zdravlje je jako bitno, naročito u ovim neobičnim vremenima. Mentalno zdravlje se bavi posebnim stanjima kao što su klinička depresija, fobije, bipolarni poremećaj, shizofrenija, panični napadi, anksioznost, ovisnosti. Moderna medicina je napredovala na svim područjima, pa je isto tako i psihijatrija kao grana medicine doživjela velike pomake. Danas se mnoga stanja i bolesti uspješno liječe uz pomoć lijekova i psihoterapije.

 

Osim ovih stanja, pod mentalnim zdravljem u širem smislu govorimo i o problemima pretjerane tuge i malodušnosti, stanjima stalnog osjećaja ugroženosti, straha od budućnosti, anksioznosti, straha od potresa, straha od rata ili straha od bolesti. Događaji iz posljednje dvije godine ostavili su traga na mentalnom zdravlju kod mnogih ljudi, što nije ništa neobično. U kratkom vremenskom periodu bili smo izloženi situacijama nad kojima nismo imali velik utjecaj.
Danas mnogi imaju problema s nesanicom, tjeskobom, nervozni su, izgubili su onu životnu radost, boje se za svoju egzistenciju.

 

 

Kako si možemo sami pomoći? Za početak ugasite televizore i prestanite stalno pratiti vijesti na portalima. Već dugo u medijima su glavne vijesti one iz područja crne kronike, nesreća, ratova, tragedija i inflacije. Samo ponekad čujemo neku lijepu, pozitivnu vijest. Stoga se jednostavno isključite iz tog izvora negativnosti.

 

Prošećite, berem 15 minuta na svježem zraku, u bilo koje doba dana. Možda možete pješačiti do posla (ili barem jedan dio puta)? Kad god možete zamijenite automobil biciklom ili pješačenjem.

 

 

Probajte iz prehrane izbaciti ili barem smanjiti velike količine šećera, loših ugljikohidrata (bijeli kruh, peciva, slanci, proizvodi od lisnatog tijesta, keksi, kupovni kolači), prženu hranu, gazirana pića, sokove i velike količine kave. Takva prehrana vas dodatno usporava, tromi ste, teško se pokrećete i uzrokuje stanje inertnosti. Puno kvalitetniji izbor čine unos dovoljne količine vode, svježe voće, povrće i orašasti plodovi. Hrana koja ne opterećuje našu probavu pomaže da smo aktivniji, pokretniji, a samim time i optimističniji.

 

 

 

 

Na naše raspoloženje može pozitivno djelovati i prirodna kozmetika. Ne samo što znamo da činimo dobro svojem tijelu, nego i miris prirodnih sastojaka poput lavande, limuna, ružmarina i ostalih biljaka potiče dobro raspoloženje. Prirodna kozmetika i biljni čajevi ovisno o svojoj vrsti i sastavu potiču aktivnost ili pomažu da lakše utonemo u san.

 

I za kraj, družite se, provodite vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Izolacija pogubno djeluje na mentalno zdravlje i vodi u depresiju.Ukoliko imate problema s mentalnim zdravljem, pričajte o tome sa svojim osobama od povjerenja, a ukoliko si ne možete sami pomoći obratite se liječniku obiteljske medicine. Potražiti stručnu pomoć nije sramota nego hrabrost. Za probleme koji ne spadaju u spektar mentalnih bolesti osim kod psihijatra pomoć možete dobiti i kod terapeuta. Terapeuti ne prepisuju lijekove, nego kroz razgovor pomažu da riješite svoje probleme.

 

 

Brinimo o svojem tijelu, ali isto tako razvijmo i svijest o mentalnom zdravlju.

 

 

 

Vjera Tomaš
www.kreativanzivot.com
https://www.linkedin.com/in/vjeratomas/

x

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our

I accept I decline