Lopuh (Petasites officinalis, po novijoj botaničkoj nomenklaturi Petasites hybridus)

To je biljka iz porodice glavočika koja se i ranije upotrebljavala u ljekovite svrhe, što dokazuje i sam naziv “officinalis”. Njegovo područje primjene se sasvim promijenilo; od ranijeg sredstva protiv kašlja postao je fitoterapeutik koji posjeduje osobite sposobnosti u liječenju neurodistoničnog sindroma žućnih kanala. Postoji još mnogo biljaka iz porodice Petasites: Petasites arten, Petasites albus, zatim lopuh koji raste na vlažnim mjestima–Petasites niveus (paradoxus). Da li i ove biljke imaju ljekovito djelovanje nije još istraženo, ali je vjerojatno. Kao glavno djelotvorno sredstvo lopuha dokazan je PETASIN.

Istraživanja ove biljke se nastavljaju. Talijani se bave proučavanjem djelovanja lopuha na želudac i žućne kanale (L. Anneda, C. Sabratini, A. Ruberti) i dokazali su povoljan utjecaj ekstrakta lopuha na akutni i kronični gastritis i gatroduodenitis kao i na želučane teškoće u okviru vegetativne distonije, a prije svega na gastrokardijalni sindrom. Ekstrakt lopuha davali su u količini 1 jušne žlice. Ruberti je posebno opisao sedativno djelovanje lopuhai njegov regulirajući efekt na neurovegetativni tonus. Osim toga, lopuh pokazuje spazmolitičko djelovanje na želudac i crijeva i bolove koji se javljaju uslijed grčeva u žućnim kanalima, te je otkriveno potpuno novo indikacijsko područje–neurovegetativna stanja želuca i diskinezija žućnih puteva. Pri tome lopuh podjednako djeluje neurosedativno i spazmolitički. Istraživanja lopuha još uvijek se provode u institutima nekih zemalja.

Svježi sokovni ekstrakt načinjen je iz čitave biljke: korijena, stabljike, cvjetova, pupova i listova. Dokazano je da korijen biljke u proljeće sadrži veliku količinu petasina. 1953. god. H. Druckey je potvrdio citostatičko djelovanje lopuha na jednoj zoološkoj stanici u Nepalu.

Pri promatranju djelovanja lopuha na bolesnicima oboljelim od karcinoma utvrđeno je i njegovo analgetičko djelovanje, tako da se on može smatrati tumoroznim analgetikom.

Natrag

Dalje